Griezelen met enge boeken

pp.32-35_Van Driel_JSW september 2017_LezenDe Kinderboekenweek (4 tot en met 15 oktober) gaat dit jaar over griezelen, een thema waar veel volwassenen nogal van schrikken. Dat is niet nodig, want enge boeken kunnen juist heel goed zijn voor jonge lezers. Ze krijgen hierdoor de kans om op een veilige manier hun angsten onder ogen te komen. Ontdek tips hoe je als leerkracht in de klas aan de slag kunt gaan met gruwelijk enge jeugdboeken binnen het Kinderboekenweek-thema ‘Griezelen’.

Griezelboeken. Een derde van de Engelse ouders probeert hun kroost weg te houden van boeken waar een ‘eng personage’ inzit, blijkt uit onderzoek van The Book People (Rosier, 2016). In Nederland zal dat niet heel anders zijn, vermoed ik op basis van de reacties die ik soms op mijn eigen boeken krijg. Ze zouden te eng zijn, ongeschikt voor de tere kinderziel. Zo kreeg ik ooit een mail van een ouder die stelde dat de wolfvader die zijn zoon bijna aan stukken reet in het tweede van De Sprookjesspeurders veel te gruwelijk was. Onterecht, zeggen veel psychologen.

Knap eng
Emma Kenny stelt in The Guardian (Flood, 2016): ‘De wereld kan knap eng zijn! Kinderen belanden in situaties waar ze terecht worden gewezen door leerkrachten, ruzie krijgen met vrienden. Boeken helpen lezers om weerstand op te bouwen. Geleerd hebben hoe je angsten onder ogen te komen, is iets positiefs.’ Met andere woorden: boeken geven kinderen de kans hun angst te confronteren vanuit een veilige omgeving, op hun eigen voorwaarden.

Wil je verder lezen maar heb je nog geen abonnement? Klik dan hier.
Heb je een abonnement en wil je digitaal verder lezen? Klik dan hier.