PO in actie: samen actievoeren

pp.06-09_Van de Ven_JSW september 2017_HoudingTe lang zijn we als leerkrachten van het kastje naar de muur gestuurd. Te lang zaten beleidsmakers voor een dubbeltje op de eerste rang, bestuurders en bonden vonden dat wel best. Totdat PO in actie een open zenuw raakte. Een eerlijk salaris en minder werkdruk, dat is wat 43.000 leerkrachten nu eisen. Niets meer en niets minder.

Op 16 februari jl. verscheen in De Limburger een opiniestuk van mij met als titel ‘Beloon onderwijzers gelijk’ (Van de Ven, 2017). Dit stuk ging viral op Facebook en Twitter en verscheen op 25 februari jl. ook in De Gelderlander. In de tussentijd kwam ik via Twitter met collega-leerkracht Thijs Roovers in contact, die een paar maanden eerder een uitgebreid blog schreef over het salarisverschil tussen het primair en voortgezet onderwijs (Roovers, 2016). We spraken elkaar via Twitter en hadden het erover om ‘de krachten te bundelen’, omdat we beiden het idee hadden dat ‘het momentum’ goed was, vlak voor de verkiezingen en een nieuwe formatie én een aflopende cao.

Facebookgroep
Leerkracht Paul de Brouwer moest eraan te pas komen om ons via een Facebookgroep daadwerkelijk bij elkaar te brengen. Hij had beide stukken gelezen en bedacht eind februari jl. dat het tijd was om de sector wakker te kussen via een grassroots-community. Samen met Paul en collega’s John Bloemscheer en Mark Mieras vormden Thijs en ik vanaf het begin de kopgroep van PO in actie. Paul had naast het salarisverschil ook de toenemende werkdruk als speerpunt benoemd en een open onderwijszenuw werd getroffen. Binnen anderhalve week schaarden 15.000 leerkrachten zich achter ons en deden we onze intrede binnen de media en het speelveld van de sociale partners. Overal waar we konden, legden we via diverse social media-kanalen de druk op politici die hun verkiezingscampagnes aan het volbrengen waren.

Wil je verder lezen maar heb je nog geen abonnement? Klik dan hier.
Heb je een abonnement en wil je digitaal verder lezen? Klik dan hier.