Werken aan seksuele ontwikkeling

Basisschool de Akkerwinde Hooge MierdeHet is een warme oktoberdag wanneer je met je klas op het schoolplein staat. Een jongen uit jouw klas komt enthousiast aangerend en slaat met zijn vlakke hand tegen je borst en zegt: ‘Lekkere memmen, juffie.’ Dit soort en vergelijkbare situaties komen gedurende het jaar vaker voor, je wordt als leerkracht met je neus op de feiten gedrukt: seksualiteit speelt ook een rol in de klas. En het is nog lang geen Week van de Lentekriebels. Hoe ga je om met seksualiteit?

Dat leerlingen nieuwsgierig zijn naar seksualiteit en er vragen over stellen is de meeste leerkrachten bekend. Daarnaast zoeken leerlingen grenzen op, zo ook de seksuele. Dit betekent dat er in de klas een situatie kan ontstaan waarbij je als leerkracht begeleiding moet geven. In dit artikel bespreek ik de seksuele ontwikkeling tijdens de basisschoolleeftijd (4 tot 13 jaar oud) en geef ik handvatten om je eigen positie als leerkracht ten aanzien van seksualiteit te bepalen en zo om te kunnen gaan met lastige situaties.

Seksuele vorming
Seksualiteit en seksueel gedrag horen bij het leven van een kind. Dat het belangrijk is om ook binnen het onderwijs aandacht voor seksualiteit te hebben, werd mede onderstreept door het opnemen van seksualiteit in de kerndoelen van het basisonderwijs. Vaak genoeg wordt er thuis niet over seksualiteit gepraat, omdat ouders bijvoorbeeld het idee hebben dat hun kinderen er nog niet aan toe zijn (De Graaf, 2013). Voor scholen ligt hier een belangrijke taak om de ouders aan te vullen in hun seksuele opvoeding en leerlingen op een open manier van de juiste informatie te voorzien.

Kerndoelen
Hoewel seksualiteit is opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs, zijn de scholen vrij om daar hun eigen invulling aan te geven. Het kan dus zo zijn dat een basisschool alleen een paar biologische feiten over voortplanting geeft of alleen aan het zogenoemde rampenbestrijding doet waarbij er louter wordt besproken wat er mis kan gaan met seksualiteit. Gelukkig zijn er ook genoeg basisscholen die wel het belang zien van seksuele voorlichting die meer omvat dan alleen de risico’s. Zo zijn er veel scholen die zich jaarlijks aansluiten bij de Week van de Lentekriebels om hun leerlingen iets bij te brengen over seksualiteit op een bij de leeftijd passende manier. Natuurlijk is zo’n week een mooi aanknopingspunt om het onderwerp in de klas te behandelen, maar seksualiteit speelt niet alleen in de lente, dus zul je er zelf als leerkracht het hele jaar mee te maken krijgen.

Bespreekbaar maken
De term ‘seksuele voorlichting’ doet lijken alsof het maar om één moment gaat waarop de informatie gegeven moet worden (‘HET gesprek’, zoals ouders het weleens noemen). Wanneer we echter spreken van ‘seksuele vorming’, kun je dit zien als een doorlopend proces waarbij je de leerlingen begeleidt in situaties waarin seksualiteit een rol speelt. Zo is een ongepaste opmerking van een leerling een mooi aanknopingspunt om bijvoorbeeld in te gaan op het aangeven van grenzen. Door seksualiteit bespreekbaar te maken in de klas en in het leven van een kind zorg je er onder andere voor dat kinderen weerbaar worden, hun eigen grenzen leren kennen en die van een ander respecteren. Je zorgt dat ze informatie hebben over veilige seks en dat ze gezonde relaties aan kunnen gaan.

Wil je verder lezen maar heb je nog geen abonnement? Klik dan hier.
Heb je een abonnement en wil je digitaal verder lezen? Klik dan hier.