ADHD

p.00_Van de stapel_JSW april 2017_Wat stuitert daar door je klasEen stuiterbal kan alle kanten op gaan en heeft een zekere vorm van onvoorspelbaarheid in zich welke kant deze op wil gaan. Kinderen met ADHD kunnen ook alle kanten op gaan en stuiteren soms letterlijk door de klas.

Dit toegankelijke boek is geen wetenschappelijke verhandeling over de aandoening ADHD, maar is er met name op gericht om hele concrete tips te bieden aan de leerkracht, zodat deze hiermee kinderen verder kan helpen. Om de juiste weg te bewandelen, start het boek met een toelichting op de begrippen ADHD en ADD en wordt er gesproken over zaken als bijkomende problemen, zoals slaapproblemen, zelfbeeld en medicatie.

Het boek biedt tal van tips hiervoor, zoals een Goed Gedrag Plan of andere vormen die ervoor kunnen zorgen dat de situatie rondom het kind veranderd. Een belangrijk uitgangspunt is het besef dat ADHD en het daaruit voortvloeiende gedrag vaak niet voortkomt uit onwil, maar juist uit onmacht. De eisen die ADHD stellen aan een leerkracht, maar ook aan een leerling, moeten meer in balans zien te komen met elkaar.

Titelinformatie
Wat stuitert daar door je klas?
Anton Horeweg
Houten, LannooCampus, 2016, 192 pp.
ISBN 9789401441513, € 24,99
Beoordeling: *****