Competenties

p.00_Van de stapel_JSW mei 2017_De zelfverzekerde leraarOf je nu start als leerkracht of al enige jaren ervaring hebt, het kan nooit kwaad om je eigen kunnen onder de loep te nemen en te kijken waar je staat als leerkracht. Het zelfvertrouwen van een leerkracht lijkt grotendeels gebaseerd op vakkennis en managementvaardigheden.

Maar ook is het van belang om inzicht te hebben in hoe kinderen leren, met werkdruk om te gaan en controle over het lesgeven in de klas te houden. Dit alles zorgt ervoor dat een leerkracht met vertrouwen voor de klas staat en daardoor optimaal kan presteren. Belangrijk is om de focus te houden op drie gebieden: denken, lichaam en pedagogische vaardigheden.

Onderwerpen als leerlinggedrag, effectieve lichaamstaal, omgaan met stress, vragen stellen en feedback geven en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld bij leerlingen komen hierbij aan bod. Dit gebeurt aan de hand van effectieve onderzoeken en psychologische inzichten. Door zelfverzekerder voor de klas te staan, kunnen leerkrachten het verschil maken en krijgt het leraarschap een andere dimensie.

Titelinformatie
De zelfverzekerde leraar
Alex Quigley
Huizen, Pica, 2017, 264 pp.
ISBN 9789491806872, € 24,95
Beoordeling: ****