Filosoferen

p.00_Van de stapel_JSW april 2017_Onderweg stilstaanFilosoferen in het onderwijs lijkt vaak complexe vraagstukken te behandelen. Niets lijkt minder waar door de werkwijze die in deze uitgave gehanteerd wordt.

Twee filosofen behandelen alledaagse situaties en gebeurtenissen aan de hand van korte anekdotes en schilderijen. Deze vormen de aanleiding om de werkelijkheid opnieuw te bekijken aan de hand van alledaagse vragen. Doordat het dagelijkse leven verbonden wordt met het filosoferen, wordt de materie toegankelijk en laagdrempelig. Praktisch filosoferen wordt op deze wijze herkenbaar en bruikbaar.

Enkele filosofische vragen die hierbij toegepast worden zijn: wanneer ben je bang?, wanneer verveel je je?, wat is tijd? en waarom is iets mooi? Deze vragen worden aan de hand van verschillende vormen behandeld. Naast de anekdotes zorgen de schilderijen ook voor een verzameling aan filosofische vragen. Het zijn herinneringen, vertellingen en observaties en zorgen tevens voor een bepaalde onbevangenheid. Het boek besteedt ook aandacht aan de werking van het filosofisch gesprek.

Titelinformatie
Onderweg stilstaan
Jan Knops, Jacoba de Zwaef en Miko Veldkamp
Leuven, Acco, 2016, 126 pp.
ISBN 9789462926974, € 22,85
Beoordeling: ****