Gedragsproblemen

p.39_Van de stapel_JSW december 2017_Wiebelen en friemelen thuisBelangrijk voor zowel overprikkeld en onderprikkeld gedrag is een veilige thuisbasis. Op deze plek kan men helemaal zichzelf zijn en dat is de beste bodem om te werken aan de gedragsproblemen. Samen met ouders en kind kan er gekeken worden naar oplossingen.

De kans van slagen is groter, omdat het kind in de herkenbare, veilige thuisomgeving eerder zaken herkent, begrijpt en zelfs verbeteringen kan bedenken en uitvoeren. Doel van dit boek is om het kind verantwoordelijk en zelfstandig te maken voor zijn of haar eigen gedrag. Gestart wordt met de uitleg van zintuiglijke prikkelverwerking aan de hand van praktijkvoorbeelden. Vervolgens wordt aan de hand van vier prikkelprofielen het gedrag van kinderen verklaard en via zintuigenspelletjes ervaringen met waarnemingen opgedaan.

Na het opstellen van gezinsprikkelprofielen worden een aantal basisstrategieën gedeeld waarmee kinderen geholpen kunnen worden. Het boek sluit af met tal van tips en strategieën op het terrein van uiterlijke verzorging, situaties binnen- en buitenshuis, bijzondere dagen en hulpmiddelen.

Titelinformatie
Wiebelen en friemelen thuis
Huizen, Pica, 2017, 212 pp.
ISBN 9789492525109, € 25,00
Beoordeling: ***