Gezinspedagogiek

Opgroeien_kleinWanneer je om je heen kijkt, zie je veel diversiteit in gezinssamenstelling en -vorming. Dit lijkt vaak al zo vanzelfsprekend dat het niet meer bijzonder is, wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is. Toch heeft het gezin een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen decennia, wat maakt dat het opvoeden van kinderen complexer is geworden.

Gezinsprocessen in verschillende leeftijdsfases, de relaties tussen opvoedvaardigheden en de ontwikkeling van het kind en de unieke rol van moeders en vaders worden beschreven in dit boek. Er is veel aandacht voor het gezin in de breedste zin van het woord en in al zijn vormen. Het boek brengt adoptie, pleegzorg, homo-ouderschap, kunstmatige bevruchting, echtscheiding en overlijden ter sprake.

Maar ook de invloeden binnen het gezin komen aan bod, waarbij de gezinssamenstelling en cultuur een grote rol spelen. Het boek sluit af met een hoofdstuk over de invloeden van buiten het gezin. Hier gaat het met name over de rol van de kinderopvang, grootouders, (sociale) media en leeftijdsgenoten.

Titelinformatie
Opgroeien in het hedendaagse gezin
Frank van der Horst et al.
Tielt, Lannoo, 2016, 275 pp.
ISBN 9789401426121, € 34,99
Beoordeling: ***