Goed onderwijs

p.39_Van de stapel_JSW mei 2018_Wat doen goede leraren andersDit boek is in eerste instantie bedoeld voor de leraar in het voortgezet onderwijs. Maar de thematiek en herkenbaarheid hiervan is ook zeker terug te leiden naar de praktijk van de basisschool. Het leslokaal is de werkplek waar het onderwijs ingericht wordt door de leerkracht.

Deze ruimte kan de leerkracht zelf grotendeels bepalen, waarbij de uitwerking verschillend is. Hoe komt het toch dat bepaalde leerkrachten zo goed zijn en zoveel effect bij de leerling bereiken? Hiervoor wordt een antwoord gezocht op vragen als: welke didactiek is effectief en welke werkvormen maken een les gevarieerder en interessanter?

Er komen hierbij vijftien thema’s aan bod, zoals: motivatie bij zelfstandig werken, de start van een les, maak je eigen onderwijs, toetsen, drukte en stress in de klas. Binnen deze uitgave is er veel gekeken naar de praktijk. De opbouw van het een thema start dan ook met observaties uit het leslokaal. Daarna volgt er praktische informatie, een goede werkvorm en een tip in de vorm van een aanbevolen. interview, boek of documentaire.

Titelinformatie
Wat doen goede leraren anders
Frans Ottenhof en Gerard Rozing
Meppel, Ten Brink Uitgevers, 2018, 208 pp.
ISBN 9789077866450, € 19,95
Beoordeling: *****