Kinderpsychiatrie

p.00_Van de stapel_JSW maart 2018_AngstIedereen heeft weleens met angst te maken. Het is deel van het leven en hoort erbij, maar wanneer angst permanent gaat worden en uitgroeit tot een angst of dwangstoornis, dan is het van belang om professionele hulp in te zetten. De delen in deze uitgave zijn in willekeurige volgorde te lezen.

Alle facetten van angst als nuttige emotie worden beschreven, maar ook komt de reden aan bod waarom deze nuttige emotie zo hinderlijk kan zijn in het dagelijks functioneren. Angstproblemen en angststoornissen komen aan de orde door beschrijvingen van angst door onzekerheid, bezorgdheid of traumatische ervaringen.

Alle verschillende vormen van angsten in de levensloop worden doorlopen, evenals alle vormen van angstklachten en angststoornissen. Wanneer bekend is om welke type angst het gaat, kan er gerichte behandeling worden toegepast. Het boek sluit af met de zienswijze dat angst ook een bron van kracht kan zijn door van de vijand angst een vriend te maken. Hierbij helpt het wanneer men weet hoe een complexe emotie als angst tot stand komt.

Titelinformatie
Angst
Frits Boer
De Tijdstroom, Utrecht, 2018, 219 pp.
ISBN 978905898717, € 24,00
Beoordeling: ****