Leren en gedrag

p.39_Van de stapel_JSW juni 2017_Talentgerichte ontwikkelingHet landelijke onderzoeksprogramma Talentenkracht ligt aan de basis van het boek Taalgerichte ontwikkeling op de basisschool. Vanuit dit wetenschappelijk onderzoek zijn er in het boek bruikbare toepassingen in de onderwijspraktijk tot stand gekomen waardoor er met nieuwe ogen naar talentontwikkeling van kinderen gekeken wordt.

Uitgangspunt hierbij is dat leren door interactie tot stand komt en niet statisch is. Er is in deze uitgave opnieuw aandacht voor het definiëren van de begrippen ‘ontwikkeling’ en ‘talent’. Daarnaast zijn er ook nieuwe begrippen waarmee de verscheidenheid in leren, handelen en functioneren van kinderen beter begrepen kan worden.

Er wordt een nieuwe procestheorie geïntroduceerd die praktische handvatten biedt voor het herkennen en stimuleren van talentvol gedrag. Hierbij wordt ingegaan op de vijf principes van talentontwikkeling en de rol van de leerkracht in de talentendriehoek. De website www.coutinho.nl/talentgerichte-ontwikkeling bevat online studiemateriaal, zoals opdrachten en links naar verdiepende bronnen.

Titelinformatie
Talentgerichte ontwikkeling op de basisschool
Herman Veenker et al.
Bussum, Coutinho, 2017, 251 pp.
ISBN 9789446905494, € 26,00
Beoordeling: ****