Onderwijsinnovatie

p.39_Van de stapel_JSW oktober 2017_Leren voor morgenOnze in snel tempo veranderende samenleving heeft zeker zijn impact op het onderwijs van morgen. De duurzame en digitale samenleving geeft andere perspectieven en vraagt ook om andere vaardigheden binnen het basis- en voortgezet onderwijs.

Probleemoplossend vermogen, creativiteit en een houding voor een leven lang leren zijn hier zeker onderdeel van. Na een vliegende start, waarin op hoofdlijnen de ontwikkelingen in het onderwijs en initiatieven worden besproken, komt aan de orde wat leerlingen vandaag de dag moeten leren en weten en wat voor soort kennis van belang is.

De betekenis van leren en de voorwaarden hiervoor, zoals intrinsieke motivatie en zelfsturing, zijn van belang om een volgende stap te kunnen zetten. Hierbij wordt ook de veranderende rol van de leerkracht meegenomen, zoals die van onderzoeker, ontwerper van leerprocessen, coach en teamplayer. Samenwerken, leren en ontwikkelen in een professionele leergemeenschap is een basisvoorwaarde voor toekomstgericht onderwijs. Sprekende voorbeelden van enkele innovatieve scholen met kansrijke onderwijsvisies passeren dan ook de revue.

Titelinformatie
Leren voor morgen
Anje Ross, Myriam Lieskamp en Henderijn Heldens
Huizen, Pica, 2017, 256 pp.
ISBN 9789492525086, € 39,95
Beoordeling: *****