Onderwijskwaliteit

p.39_Van de stapel_JSW mei 2018_Nee dan FinlandEen interessante kijk op de rol van het hedendaagse Nederlandse onderwijs door de ogen van een leerkracht die tegelijkertijd ook onderwijsjournalist is. Door deze combinatie ontstaat er een mooie samenwerking in één persoon.

Samen gaan de leerkracht en onderwijsjournalist op zoek naar de kracht van wat ons Nederlandse onderwijs bepaalt. Er wordt gekeken naar kernwaarden in het onderwijs waar de onderwijsvernieuwing niet aan moet komen. Veel kritiek is er op het Nederlandse onderwijs. Het zou te saai zijn, het niveau van het reken- en taalonderwijs is ver onder de maat, excellente kinderen worden niet voldoende gemotiveerd, ouders hebben te veel invloed en leerkrachten werken te weinig met elkaar samen en geven elkaar te weinig feedback.

Er wordt met lede ogen gekeken naar het succesvolle onderwijs in Finland. De vraag is echter of dit ook inderdaad zo is. De uiteindelijke conclusie is dat het Nederlandse onderwijs heel waardevol is en dat de leerkracht bepalend is voor de kwaliteit van ons onderwijs.

Titelinformatie
Nee, dan Finland!
René Leverink
Meppel, Ten Brink Uitgevers, 2018, 175 pp.
ISBN 9789077866467, € 12,95
Beoordeling: ****