Schoolontwikkeling

Van de rotonde_kleinIn een tijd waarin standaardisatie en procesbeschrijvingen de maat lijken te zijn in het onderwijs, vergt het grote moed om hiervan zoveel mogelijk af te stappen en creatief problemen op te lossen. Daarvoor moet je uit die rotonde of vicieuze cirkel stappen om verder te komen.

Want creatief denken zou ook van groot belang zijn om overeind te blijven in onze dynamische wereld. In het eerste deel van deze uitgave wordt een kader geboden voor dit creatief denken en onderwijsontwikkeling. Naast theorie over creativiteit en denken wordt de context van het creatieve proces geschetst. Hier wordt gekeken naar de omgeving en de randvoorwaarden waar de ontwikkeling plaatsvindt.

In het tweede deel gaat het boek over op de acties en worden er vier fases van het creatieve proces doorlopen (probleemstelling, divergeren, convergeren, oplossing) om te komen vanuit de ambitie naar deze acties met impact. Het boek bevat kleine, inspirerende opdrachten en voorbeelden, zodat de opgedane kennis direct in de praktijk kan worden toegepast.

Titelinformatie
Hoe komen we van deze rotonde?
Erna Reiken en Sigrid Loenen
Huizen, Pica, 2017, 136 pp.
ISBN 9789491806834, € 25,00
Beoordeling: ****